29 Mayıs 2019 Çarşamba

Cilt Lekelerine Kimyasal Peeling

Cilt Lekelerine Kimyasal Peeling
Peeling uygulaması yıpranmış ciltlere, tazeliğini ve parlaklığını kaybeden üst tabakasının soyulmasına ve dökülmesine yardımcı olarak ve derinin daha alt tabakalarında tekrardan bir yapılanma yaşanmaktadır. Kollajen sentezlenmesini uyarılarak daha genç ve sağlıklı homojen bir deri ortaya çıkar. Kimyasal peeling uygulamasında deriye, yüzeysel tabakaların ayrılmasına ve soyulmasına yol açan bir solüsyon  uygulanır. Fazla sayıda kimyasal peeling ajanı olmak ile beraber en sık uygulanan glikolik asit, alfa hidroksi asitler (AHA), triklosetik asit (TCA), salisilik asit, jesner solüsyonu ve kombinasyonlarıdır. Bende bu yazımda cilt lekelerine kimyasal peeling uygulaması nasıl yapılır, faydaları nelerdir, cilt lekelerini tedavi eder mi, cilt lekelerini geçirme yöntemleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kimyasal Peelingin Cilt Lekelerine Etkisi


     Yaş ilerledikçe cildin kendini yenileyememesi, elastikiyetini kaybetmesine, çeşitli lekelerin yaşanmasına sebep olur. Güneşe fazla maruz kalma, kullanılan kimyasal ilaçlar, yaşlanma,sivilce ve akneler gibi çeşitli faktörler yüz,el,boyun gibi vücudun çeşitli bölgelerinde lekeler oluşmasına yol açar.

Cilt Lekelerine Kimyasal Peeling Tedavisi


     Cilde farklı kimyasal ajanların uygulanması ile kontrollü hasar meydana getirerek cildi soyma işlemine kimyasal peeling adı verilmektedir. Soyulan cildin altından gelen taze deriyle,pürüzsüzlük sağlanmış ve cilt lekeleri azaltılmış veya tamamen yok edilmiş olur.

Kimyasal peeling ile birlikte;


  • Güneş lekeleri
  • Yaşlılık lekeleri,
  • Bazı ilaçların neden olduğu lekeler,
  • Gebeliğin sebep olduğu lekeler,
  • Çiller ve sivilce lekelerinde tedavi sağlanır.



     Leke tedavisinde AHA grubu asitlerden meyve asiti peelingi ve TCA kullanılabilir. TCA ile pigment değişikliği olan bölgede etki sağlanabilir. Ancak derin kimyasal peeling akne ve sivilce izleri, cilt lekeleri ve skarların tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. Ayrıca cosmelan, dermamelan gibi leke giderici maddeler ve c vitamini katılarak yapılan özel peelingler de bulunmaktadır.

     Peelingin derinliğine göre tedavi süreci değişiklik gösterir. Yüzeysel ve orta dereceli olanlarda 1-4 hafta, derin peelinglerde ise 3-12 ay aralıklarla uygulama yapılır.


Kimyasal Peeling Uygulamaları


     Kimyasal Peeling ciltte açık yara,aktif uçuk olan kişilerde önerilmezken, koyu ciltteki kişilerde uygulamasına da dikkat edilmesi gerekir. Kimyasal ajanın derine inmesi ciltte kalıcı renk açılması ya da lekelere sebep olabilmektedir. Soyma işlemi dikkatli olarak yapılmalı, aşırı soymadan kaçınılmalıdır.

     İşlem sonrası etkiler uygulanan peelingin derinliğine göre değişiklik gösterir. Hafif düzeyde olan peelinglerde hafif ve geçici kızarıklıklar oluşur, kişi günlük hayatına yüksek faktörlü güneş kremi kullanarak devam edebilir. Orta dereceli peelingde ise iyileşme süreci 7- 10 gün sürmektedir. Cilt ilk olarak kırmızı bir hal almakta daha sonra kahverengiye dönerek yavaş yavaş soyulmaktadır. Derin peelinglerde ise aşırı kızarıklık ve kabuklanma olmaktadır. Süreç ağrılı geçer. Yüzde yaklaşık 15 gün şişlikler görülür ve iyileşmesi 90 günü bulabilir. Derin peelinglerde ciddi derecede soyulma gerçekleştirildiği için cilt lekeleri için daha uzun süreli etkiye sahiptir.

     Kimyasal peeling ajanlarından özellikle Trikloroasetik asit, Jessner’s solüsyonu ve Fenol cilt lekeleri üzerinde oldukça etkilidir.  Kimyasal peeling tedavileri çeşitli lazer ve ışın tedavileri ile kombine edilerek leke tedavisinde daha etkili sonuçlar alınabilmektedir.

Cilt Lekelerine Kimyasal Peeling yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Yazımdan faydalandığınızı düşünüyorsanız sosyal medya hesaplarınızdan yazımı paylaşmayı unutmayın. Soru, görüş ve önerileriniz için de mail atabilir ve ya yazının altına yorum yapabilirsiniz. Ayrıca konuyla ilişkili olarak;
Cilt Lekesi
Cilt Lekesi ve Cilt Hastalıkları yazılarımı okumanızı öneriyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder