2 Ekim 2017 Pazartesi

Melanin Nedir

Melanin Nedir
Melanin, koyu renkli ve güneşin zararlı etkilerine karşı cildi koruyan bir renk pigmenti olarak tanımlanabilmektedir. Melaninin temel işlevi güneşin, cildimize zarar veren ultraviole ışınlarını soğurmak ve derinin korunmasına yardımcı olmak için bulunmaktadır. Güneş ışınlarına maruziyet, ciltte bulunan melanin yoğunluğunun da artmasına yol açmaktadır. Bununla ilişkili olarak ise güneşe maruziyete uğramış ciltler zamanla bronzlaşma yaşanmaktadır. Albino hastalarının cildinde melanin pigmenti olmadığından  bu kişiler güneşe maruz kaldığında bronzlaşmaz, bunun yerine ciltte kızarık şeklinde yaralanmalar meydana gelir. Bende bu yazımda melanin nedir, melanin nerelerde bulunur, melanin hormon mudur, nasıl çalışır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Melanin

Daha önce cilt konusunda bir araştırma veya vücudumuzun güneşe maruz kalması hakkında bir şeyler okuduysanız büyük ihtimalle melanin kelimesini duymuşsunuzdur. Çoğu kişi; tam olarak ne anlama geldiğini ve ne işe yaradığını bilmemesine rağmen cildimiz ve onun rengiyle ilişkisi olduğunu biliyor. Bu yazıda melaninin ne olduğunu, cildimizi nasıl etkilediğini ve tam olarak ne işe yaradığını öğreneceğiz. Melaninin sadece cilt ile ilgisi olduğu bilgisini de unutun ve bütün işlevlerini öğrenmek için okumaya devam edin.

Güneş Işınlarına Karşı Melanin


Melanin; insan derisine, saçına ve gözlerine renk veren pigmenttir ve melanosit olarak adlandırılan hücreler tarafından üretilir. Melanositler, cildimizi güneşten gelen zararlı ışınlardan korumak için bu pigmentin üretimini arttırırlar. Bu bilgi yoğun güneş ışınlarına maruz kalan sıcak iklimdeki insanların daha koyu tenli olmasını açıklamaktadır.

Vücudumuzda  bulunan melanin miktarının göz renklerimizi belirlediğinden bahsetmiştik. Kahverengi ya da siyah renkli gözlere sahip kişilerde daha fazla melanin bulunur. Aynı şekilde yeşil veya mavi gözlü kişilerde de daha az vardır. Bu da koyu renk gözlü kişilerin güneş ışınlarına karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Saç ve ten rengimiz de bu pigmentin vücudumuzda bulunduğu miktarla ilişkilidir. Vücudumuzdaki melanin miktarı genlerimizden etkilenir. Basitçe aile mirası diyebiliriz. Bu durum, renkli gözlü kişilerin çocuklarının veya torunlarının da renkli gözlü olma ihtimalinin yüksek olmasını da açıklıyor.

Melanin Türleri


Melanin türlerinden bazıları; ömelanin, feomelanin ve nöromelanindir. Ömelanin saç, cilt ve göğüs uçlarının etrafındaki koyu renkli bölgelerde bulunur. Özellikle koyu renkli kişilerde bol miktarda bulunur. Bol miktarda olması durumunda; saç, cilt ve gözlere kahverengi ve siyah rengini verir, yalnızca az miktarda olması durumunda sarışın saçlara neden olur.

Feomelanin saç ve ciltte bulunmaktadır. Bu tip pembe ve kırmızı renkleri sağlar ve kızıl saçlara yol açan ana pigmenttir. Melaninin bu türü güneşten gelen ultraviyole ışınlarına karşı koruma sağlamaz. Vücutta bulunan melanin pigmenti bu görevi yaparak kanser olma riskini azaltır.
Nöromelanin ise beynin farklı bölgelerinde bulunan bir melanin türüdür ve bunun kaybı çeşitli nörolojik bozukluklara neden olabilir.

Melaninin Faydaları


Vücudumuz için çok önemli olduğunu belirtmeliyiz. Vücutta melanin olmasaydı; yer yüzündeki herkes renksiz bir hayat yaşayacaktı ve birbirlerine benzeyeceklerdi. Gözlerinin, saçlarının ve tenlerinin rengi aynı olacaktı. Ayrıca cildi, güneşten gelen ultraviyole ışınlardan korumak gibi çok önemli bir görevi daha var. Bu pigment vücudumumuzda olmasaydı, güneşli havalarda evden çıkamaz, gölge yerlerde durmak zorunda kalırdık.

Hiperpigmentasyon Nedir


Hiperpigmentasyon, vücudun melanin üretimini ihtiyacı olandan fazla üretmesi hastalığıdır. Belirtileri olarak; cildin koyulaşması ve cilt lekeleri sayılabilir. Genellikle güneşe aşırı maruz kalma ve hormonal dengesizlikler nedeniyle ortaya çıkar. Sivilce veya herhangi bir cilt yaralanmaları da hiperpigmentasyona neden olabilir.

Melanin gibi küçük bir pigmentin, vücuttaki pek çok şeyden sorumlu olabileceğini ve İnsanların en çok görünen 3 yerinin bu amino asit bileşikleri tarafından kontrol edildiğini öğrendik. Genetik olarak vücudumuzda bulunan melaninin miktarını değiştiremeyiz. Ancak güneşli havalarda çok dışarı çıkmayarak ya da çıkılacaksa bile koruyucu kremler kullanarak hiperpigmentasyon gibi rahatsızlık yaşamayız.

Melanin Nedir yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Yazımdan faydalandığınızı düşünüyorsanız sosyal medya hesaplarınızdan yazımı paylaşmayı unutmayın. Soru, görüş ve önerileriniz için de mail atabilir ve ya yazının altına yorum yapabilirsiniz. Ayrıca konuyla ilişkili olarak;
Ciltteki Lekelere Özen Gösterin
Salyangoz Kremi yazılarımı okumanızı öneriyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder