2 Ekim 2017 Pazartesi

Cilt Lekeleri Neden Oluşur

Cilt Lekeleri Neden Oluşur
“Cilt lekeleri neden oluşur?“ sorusu cilt bakım uzmanlarının en sık karşılaştığı soruların başında gelmektedir. Bu soruya “Ergenlik zamanlarını çoktan geçtim. Neden hala cilt lekelerim var?” gibi sorular da çok sorulan sorular arasındadır. Ergenlik döneminde başlayıp 20’li yaşlara kadar yaşanan hormonal dalgalanmalardan kaynaklı meydana gelen cilt lekeleri ve sivilceler normal kabul edilir. Bu yaşlardan sonra cilt lekeleriyle bir daha karşılaşmayacağımızı düşünürüz. Çoğumuzun bildiği gibi bu durum böyle olmuyor. Cilt lekelerinden şikayetçiyseniz neden oluştuklarına dair merak ettiklerinizi açıklayalım. Bende bu yazımda cilt lekeleri neden oluşur sorusuna cevap aradım ayrıca cilt lekesi nedir, nedenler nelerdir, nasıl tedavi edilir, nasıl geçirilir, doğal çözümleri var mıdır, nasıl giderilir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Cilt Lekelerinin Nedenleri

Yaşamın ilerleyen dönemlerinde oluşan koşullar, sağlıksız beslenme, genetik faktörler, kirli hava gibi ciltte lekelerin meydana gelmesinde etkili olan faktörlerdir. Cildimize rengini pigment melanin adı verilen bir maddeden almaktadır. Melanin, melanosit hücrelerinde var olan amino asit tirosinden türetilen karmaşık bir polimerdir. Melanosit hücreleri, cildimizin epidermis-üst tabakası boyunca dağıtılan özelleşmiş hücrelerdir. Melanin üretildikten sonra, etrafında bulunan başka cilt hücrelerine yayılmaktadır ve cildimize eşit bir renk görüntüsü oluşturur. Bazı zamanlarda melanosit hücreleri, gruplar halinde ya da kümeler meydana getirerek, benler, çiller, yaşlılık lekeleri ve diğer cilt renklenmeleri meydana gelir.

Yüzünüze çok mu dokunuyorsunuz? Garip bir soru gibi gelebilir ama araştırmalara göre vücudumuzun en kirli bölgelerin başında ellerimiz geliyor. Gün içinde farkında olmadan yüzümüze ve vücudumuzla temas eden ellerimiz bakteri üreterek cilt lekelerine sebep olabilirler. Gün içerisinde sık sık elleri yıkamak bakteri ihtimalini azaltacaktır.

Cilt Lekelerinin Oluşumu


Normalden daha fazla süt ve süt ürünleri tüketmek de cilt lekelerine neden olabilir. Süt içme işini abartırsanız sindirim sisteminiz zorlanır ve çene ve boyun bölgenizde sert, acı veren lekelere neden olabilir. Cilt lekelerinin direkt olarak süt alımı ile ilişkili olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu, diyetinizden en az 3 hafta sütü çıkarmanızdır. Yeni lekeler çıkmaz ve var olan lekelerde azalma olursa sorun çözülmüş demektir. Bu bir daha hiç süt içmeyeceğiniz anlamına gelmez. Diyetinize yavaş yavaş sütü ekleyin. Cilt lekeleri tekrar başladığı noktayı sınır olarak belirleyin ve süt tüketiminizi o sınırın altında tutulması gerekir.

Hormonal Bozukluklar ve Cilt Lekeleri


Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 2002 senesinde bir çalışma gerçekleştirildi. Çalışmaya, yüzlerinde sivilce ve cilt lekeleri olan öğrencilerin katılımı sağlandı. Çalışmayı gerçekleştiren üniversite profesörleri, sınav stresinin cilt lekelerini arttırdığını ispatladı. Stresi azaltmak için birçok yöntem mevcut fakat en önemlisinin her gece 7-8 saat arası uyku olduğunu belirtmeden geçmeyelim
Uyumadan önce yüzünü yıkamak cilt lekelerinin oluşma ihtimalini azaltır. Gün boyu cilt üzerinde biriken yağ bakterilere üreme alanı oluşturur. Yüzdeki yağ ve kirlerden oluşan bakteri yuvasıyla bile uyumamak gerekirken makyajlı bir şekilde uyumamanız gerektiğinden hiç bahsetmiyoruz bile.
Yeni cilt bakım ürünleri de lekelere neden olabilir. Cildiniz yeni ürünlerle tanıştığında uyum sağlayana kadar cilt lekesi oluşturması normal kabul edilir. Cildinizin verdiği olumsuz tepkiler 2 haftadan fazla sürerse kullanmayı bırakmalı ve cilt türünüze uygun ürünlere yönelmelisiniz.
Kadınlarda regl döneminin başında görülen cilt lekelenmeleri sinir bozucu olmalarına rağmen normal kabul edilir. Regl dönemi başlamadan önceki hafta her gün alınan B-6 vitamini hormonal dengesizliklerin düzenlenmesine destek olmaktadır. Bu süre zarfında alınan kalsiyum ve magnezyum içerikli takviyeler de yardımcı olur.


Hormonlarımız vücudumuzu, adet döngüsünü ve ruh halimizi de dahil olmak üzere her şeyi etkileyen kimyasal habercilerdir. Hormonlardaki değişiklikler; kilo alma, depresyon gibi etkilere neden olabileceği gibi yüzümüzde oluşabilecek sivilce ve cilt lekelerine de sebep olabilir. Hormonlarda büyük çaplı değişimlerin görüldüğü menopoz dönemine girmek de cilt lekeleri görülmesine neden olabilir.

Kuru Ciltlerde Cilt Lekeleri Oluşur


Kısa bir süre önce uçakla seyahat ettiniz ve şu an cilt lekelerinden şikayetçiyseniz nedeni bellidir. Uçak kabinler son derece düşük nem oranına sahiptir. Bu da cildin aşırı susuz kalmasına neden olur. Kuruyan cildiniz soyulur ve cilt lekesi oluşturur.

Cildimizde, yeni almaya başladığımız ilaçlar nedeniyle de lekeler oluşabilir. İlaçlar, hormonlar aracılığıyla sinir sistemine etki ederek strese neden olabilirler. Stres, cildinizde lekeler oluşturabilir. Oluşan cilt lekelerinin yeni başladığınız ilaçlar nedeniyle olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışınız.

Yüz temizleme fırçaları bazı ciltlerde aşırı uyarıcı olabilir. Kullanım amacı cildi temizlemek ve zararlı hücrelerden temizlemek olan bu fırçalar cildin daha fazla lekeye sahip olmasına neden olabilir. Kullandığınız fırçaların lekelere neden olduğundan şüpheleniyorsanız kullanmayı bırakıp azalıp azalmadığını test edin.

Cilt Lekeleri Neden Oluşur yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Yazımdan faydalandığınızı düşünüyorsanız sosyal medya hesaplarınızdan yazımı paylaşmayı unutmayın. Soru, görüş ve önerileriniz için de mail atabilir ve ya yazının altına yorum yapabilirsiniz. Ayrıca konuyla ilişkili olarak;
Cilt Lekesi ve Cilt Hastalıkları
Cilt Lekelerine Kimyasal Peeling yazılarımı okumanızı öneriyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder