2 Ekim 2017 Pazartesi

Melazma Ciltteki Kahverengi Lekeler

Melazma Ciltteki Kahverengi Lekeler
Tıp dilinde melazma adıyla bilinen ciltteki kahverengi lekeler; genellikle üreme çağındaki kadınlarda görülen rahatsızlıktır. Genel olarak 20 ile 50 yaş arasındaki kadınlarda; yanakların üst kısmında, üst dudakta, alında ve çene çevresinde görülür. Erkekte görülme olasılığı çok düşüktür. Doğum kontrol hapları ve hamilelik gibi hormonal değişikliklere neden olan durumlar, kadınların ciltteki kahverengi lekeler ile erkeklerden daha fazla karşılaşma nedenlerindendir. Melazma rahatsızlığına sahip kişilerin büyük çoğunluğu her gün ya da aralıklarla yoğun güneş ışınlarına maruz kalmıştır. Hamile kadınlar ve İspanya, Asya ve Ortadoğu gibi koyu cilde sahip insanların yaşadığı yerlerde daha çok görülür. Bende bu yazımda melazma nedir, sebepleri nelerdir, nasıl tedavi edilir, nasıl önlenir, malezmanın önüne nasıl geçilir, neden oluşur, belirtileri nelerdir, nasıl giderilir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Melazma Nedenleri


Ciltteki kahverengi lekeler, tam olarak nedeni bilinmeyen rahatsızlıktır. Uzmanlar; gebelik, doğum kontrol hapları, hormon replasman tedavisi, ailenin melazma geçmişi, coğrafya ve kullanılan ilaçların bu rahatsızlığı tetiklediğini düşünüyorlar. Özellikle genetik yatkınlığa sahip kişilerin kontrolsüz güneş ışığına maruz kalması melazmanın başlıca nedenidir. Güneşin ışınlarının en yoğun olduğu yaz aylarında daha çok melazma görülmesinin nedeni de budur.

Gebelik döneminde yaşanan ciltte bulunan kahverengi lekeler “chloasma” veya gebelik maskesi olarak adlandırılır. Gebe kadınlarda, gebeliğin 4’üncü ayından itibaren östrojen, progesteron ve melanosit düzeylerinde artış görülür. Bunlardaki artış gebelik döneminde ortaya çıkan kahverengi lekelere neden olur fakat üçünün etkisi aynı değildir. Menopoz döneminde hormon replasman tedavisi gören kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma; progesteron tedavisi gören kadınlarda, östrojen tedavisi gören kadınlara göre daha yüksek melazma gelişme olasılığı olduğunu kanıtlanmıştır.
Cildi tahriş eden ürünler ve tedaviler de melanin üretiminde artışa neden olup melazma semptomlarını hızlandırabilir.

Melazma Lekeleri Nerelerde Görülür?


Genellikle yüzde görüldüğünden bahsetmiştik. Spesifik olarak belirtmek gerekirse çoğunlukla; yüzün merkezinde, elmacık kemiği ve alt çene etrafında görülür. Boyun ve kolların etrafında çok nadir olarak görülmüştür.  Amerika’da yapılan bir araştırma progesteron tedavisi gören kadınların büyük bir çoğunluğunun kollarında ve boyun çevresinde melazma oluştuğunu göstermiştir.

Melazma Lekesi Teşhisi


Melazma, yüzdeki lekelerin renk ve görüntülerinden kolayca tanınabilirler. Dermatologlar, deri hastalıklarında uzmanlaşmış doktorlardır ve deriyi görsel olarak inceleyerek teşhis edilebilirler. Bir ışık yardımıyla teşhis etmek daha kolay olacaktır. Teşhis koymanın zor olduğu özel vakalarda biyopsi için leke olan bölgeden parça alınması gerekebilir.

Melazma Lekesi Tedavisi


Ciltteki kahverengi lekelerinin sadece reçete ile alınabilen ve ciddi yan etkileri olan ilaçların yanında sadece güneş kremleriyle tedavi edilen türleri mevcuttur. Genellikle günde 2 kez kahverengi lekelere uygulanan kremlere ihtiyacınız olup olmadığına doktorunuz karar verecektir. Bazen tedavi olmadan kendiliğinden geçtiği de görülmüştür. Gebelik döneminin sona ermesi, doğum kontrol hapı kullanımının bırakılması veya uygulanan hormon tedavisinin kesilmesi de lekelerin ortadan kaldırılmasını sağlayabilir.

Lazer tedavileri melazma üzerine uygulanabilir fakat geçici sonuçlar vereceğinden birincil seçenek değildir. Lazer tedavisinin bazı melazma türlerini daha da kötüleştirdiği görülmüştür.
Uygulanan tedavi her ne olursa olsun; başarılı olması için, güneşe maruz kalma en aza indirilmelidir. Uygulanan tedavi, anne karnında gelişmekte olan fetüs ve yeni doğan bebekler için olası riskler taşıdığından tedavi için bir süre beklemek gerekebilir. Bu kişiler, kozmetik ürünler kullanarak ciltlerindeki lekeleri geçici olarak gizleyebilirler.

Melazma Ciltteki Kahverengi Lekeler yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Yazımdan faydalandığınızı düşünüyorsanız sosyal medya hesaplarınızdan yazımı paylaşmayı unutmayın. Soru, görüş ve önerileriniz için de mail atabilir ve ya yazının altına yorum yapabilirsiniz. Ayrıca konuyla ilişkili olarak;
Güneş Lekeleri
Cilt Lekesi yazılarımı okumanızı öneriyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder